Week van zorg & welzijn 2019

11 t/m 16 maart 2019

Tijdens mijn studie ergotherapie ben ik werkzaam geweest in de ouderenzorg. Ik vond deze combinatie erg passend en ontzettend leerzaam. Ik herinner mij nog de eerste dag dat ik als stagiaire werkzaam was op de afdeling. Ik had geen idee wat mij te wachten stond.. Ik schok best van de heftige situaties en handelingen die ik zag. Aan het einde van mijn werkdag had ik gemengde gevoelens: Wat is dit mooi werk, maar ook ontzettend zwaar en heftig.. Sindsdien heb ik ontzettend veel respect gekregen voor alle mensen werkzaam in de (ouderen)zorg en heeft deze ervaring mij veel goeds gedaan in de besluitvorming, adviezen en keuzes die ik maak.

Ik leerde super veel en herkende uiteraard veel situaties vanuit mijn studie ergotherapie; fysieke belasting bij verzorgende en letten op je houding bij het doen van je werk, -terwijl er zes bellen afgaan omdat iedereen uit bed wilt-, het maken van veilige transfers van de cliënt, iemand goed in de rolstoel krijgen, kijken welke benaderingswijze aansluit op cliëntsituatie, etc.

Na mijn afstuderen ben ik werkzaam geweest als ergotherapeut in de ouderenzorg (eerstelijns & verpleeginstelling). Naast Ergopraktijk Rijswijk werk ik ook in de poliklinische revalidatie. Een mooie aanvulling en een zeer diverse en gevulde week.

Ik ben altijd mijzelf tijdens mijn werk. Tijdens mijn studie heb ik wel eens feedback gekregen dat ik minder sociaal moet zijn naar mensen toe, want dan zou ik ‘professioneler’ overkomen. Dit is niet hoe ik er tegen aan kijk. Ik ben volledig mijzelf, sociaal, oprecht en eerlijk en altijd een professionele houding. Mijn ervaring is dat het levellen met mensen juist veel beter werkt.

Van de verzorgendebril naar de ergotherapiebril...  Maar indirect dezelfde bril: ‘’de zorgbril’’ waarin goede zorg leveren en het welzijn van de cliënt voorop staat! 

Uitvoering van activiteiten vs. ergonomie

19 februari 2019

Ergonomie is de wetenschap die de relatie van de juiste houding tijdens een activiteit tot zijn omgeving onderzoekt en de gezondheid, het comfort en het functioneren bevordert.

Tijdens het praktisch uitvoeren van activiteiten houdt ergonomie zich bezig met de houding, de beweging, de planning, organisatie en de inrichting van de omgeving tijdens een activiteit.`

In het dagelijks leven hebben wij allemaal te maken met ergonomie en activiteiten.
Vaak wordt (helaas) pas aan de juiste houding gedacht wanneer er klachten ontstaan. Denk aan nek, rug en schouder klachten. Pas wanneer de klachten vaak hevig worden, wordt er een aanpassing gedaan in een van bovenstaande: de houding, beweging, planning of inrichting omgeving.

De zeven basisvoorwaarden voor ergonomisch zitten:
1. Nekwervelondersteuning
2. Ruggenwervelondersteuning
3. Juiste armleggerhoogte
4. Lende-ondersteuning
5. Juiste zithoek
6. Ideale zitdiepte
7. Ideale zithoogte`

Heeft u vragen of behoefte om een check te hebben in uw omgeving m.b.t. ergonomie? Neem contact op met Ergopraktijk Rijswijk en laat u adviseren!

Rollator hoogte

20 februari 2019

Op straat zie ik vaak mensen lopen met een verkeerd ingestelde hoogte van de rollator. Vaak wordt de rollator te hoog afgesteld, omdat men denkt dan rechter op te lopen. Maar dit is zeker niet het geval…

Het is belangrijk om een rollator op de juiste hoogte in te stellen. Een te hoge of een te lage ingestelde rollator leidt tot een verkeerde houding. Hierdoor is de kans op toename van andere klachten vergroot. Denk aan rug-, nek, & schouderklachten.

 De rollator instellen:
- Ga met de schoenen waarmee u dagelijks loopt, rechtop achter de rollator staan met de armen ontspannen langs uw lichaam.
- De handvaten van de rollator moeten ter hoogte van de bovenkant van de pols worden afgesteld.

Het afstellen van een rollator met onderarmschalen gaat weer anders;
-
Ga met de schoenen waarmee u dagelijks loopt, rechtop achter de rollator staan met de armen ontspannen langs uw lichaam.
- De handvaten van de rollator moeten nu ter hoogte van de elleboogplooi  worden afgesteld.

Heeft uw vragen of uw rollator juist is afgesteld? Neem contact op met ons voor een check!

Eenzaamheid bij ouderen

31 oktober 2018

Eenzaamheid en sociaal isolement is in de Nederlandse samenleving een steeds groter probleem. Wist u dat eenzaamheid grote gevolgen heeft op levensverwachting en gezondheid van mensen? 
Ergotherapeuten kunnen een bijdragen leveren aan het zo lang mogelijk zelfstandig thuis functioneren van mensen.

Herkent u of iemand in uw omgeving het gevoel van eenzaamheid? Maak een afspraak bij Ergopraktijk Rijswijk en we komen bij u thuis langs voor een kennismaking! www.ergopraktijkrijswijk.nl

Edwin van der Sar Foundation

02 november 2018

Vandaag is Peter Bleijenberg (accountmanager Vegro) langs geweest om ons te voorzien van een hulpmiddelen koffer.

27 oktober: Wereld Ergotherapie Dag 2018.

27 oktober 2018

In het kader van wereld Ergotherapie dag delen we graag een paar weetjes en feiten over het beroep Ergotherapie:

Wist je dat:

 • De term ergotherapie afkomstig is van het Griekse ergon, dat ‘werk’ betekent.
 • De eerste ontwikkelingen m.b.t. ergotherapie in Europa in 1789-1798 waren en hierna in 1910 de V.S. volgde
 • Na eerste en tweede wereldoorlog ergotherapie weer terug naar Europa is 'gewaaid', waarna ook andere werelddelen zoals Azië, Australië en Afrika volgden
 • Manden vlechten in de 20e eeuw een karakteristieke activiteit van de ergotherapie was
 • In de 20e eeuw de aandacht van ergotherapie is verschoven van wat mensen doen, naar hoe mensen kunnen handelen ondanks beperking en handicaps
 • Ergotherapie veel namen kent uit de geschiedenis o.a.: actieve therapie, activerende therapie arbeidstherapie en bezigheidstherapie
 • WFOT heeft in 1970 ‘ergotherapie’ uitgeroepen tot officiële vertaling in niet-Engelstalige landen tot ‘Occupational Therapy’
 • Voor ergotherapie is sinds 1 juni 2011 geen verwijzing meer nodig van de arts. Iedereen kan DTE (Directe Toegankelijkheid Ergotherapie) direct bij de ergotherapeut van zijn/haar keuze terecht
 • Ergotherapie een paramedisch en dus beschermd beroep is
  Ergotherapie zich richt op de mens, de omgeving en het handelen?